Puga

School in Puga Ladakh

Lokale instelling • 112 kinderen

 

In Puga, een dorpje gelegen in de hoogvlaktes van Ladakh - aan de grens met Tibet, startten in 2015 de  voorbereidingen voor het uitbouwen van een nieuwe ‘Kids-Space’.  De school is gelegen in onherbergzaam gebied, 4000m hoog in de Himalaya.

 

In 2016 brachten twee bestuurders van de vzw een bezoek aan de school. De schooldirectie stelde ons echter teleur. Het gebouw zag er verkommerd uit.

 

We beslisten daarom om in 2016 geen financiële steun te geven en de samenwerking (tijdelijk) stop te zetten. We eisten dat de vroegere directeur opnieuw de leiding kreeg.

 

En ja, in april 2017 kwam het bericht dat de directeur terug op post was ! De school kan bijgevolg terug op onze steun rekenen.

 

Algemeen doel

De school ligt in onherbergzaam gebied en naast het aanreiken van materialen, het inrichten van de klaslokalen en de ‘Kids-Space’ moeten we er voor zorgen dat dit alles goed onderhouden blijft om optimaal resultaat te hebben.


De scholen in Vlaanderen waar we dit kalenderjaar projecten over het Oosten voorstellen, zamelen o.a. geld in voor deze school. Er worden boekentassen aangekocht, het schoolbibliotheek wordt uitgebreid, er komt een waterzuiveringsinstallatie …     


Specifiek doel

Het is in Puga ons hoofddoel om er te werken aan de integratie van kennisoverdracht aan de kinderen over het nomadenleven op school en hun familieleden die leven als nomaden met hun kudde. Care for Joy organiseert workshops gegeven door nomaden zelf. Deze nomaden zijn vrijwillige ouders  die les komen geven over het bewerken van wol (verven, spinnen en weven). Op deze manier zien de ouders na een lange tijd hun kinderen terug, houden ze voeling met hun kinderen en kunnen de kinderen voeling blijven houden met hun waardevolle ‘roots’ en de activiteiten van hun ouders. Na hun schooltijd kunnen ze een meerwaarde bieden aan hun familie en de familie-inkomsten. Ook de lessen rond hygiëne zijn van belangrijke waarde voor de nomadenbevolking. Door het leven op deze grote hoogte drogen de nomaden zeer snel uit wanneer ze diarree hebben. Dit is een belangrijke oorzaak van de vroegtijdige sterfte.

Met dank aan de talrijke vrijwillige medewerkers die met ons meereisden.